Hoekstra
Terug naar overzicht

9daagse Architectuur- en kunstreis Chicago

Woensdag 09 sep 2020 t/m donderdag 17 sep 2020

Programma

Update 5 juni: De reis is uitgesteld naar mei 2021 i.v.m. de Coronacrisis. Op dit moment worden alle deelnemers aan de reis geïnformeerd. Het kan zijn dat voor de reis in mei 2021 nieuwe plekken vrijkomen.

Frank Lloyd Wright en Ludwig Mies van der Rohe en dagexcursie Plano (The Farnsworth House)

8/9 daags programma: architectuur en beeldende kunst

Nieuwe data: woensdag 12 mei - donderdag 20 mei, 2021.

Chicago is een fascinerende stad, schitterend gelegen aan Lake Michigan. Het is dé stad waar de ontwikkelingsgeschiedenis van de moderne architectuur in de vroeg twintigste eeuw heeft plaatsgevonden. Ter voorbereiding van deze reis heb ik tientallen gebouwen (van binnen en buiten) bekeken om een bijzonder programma samen te stellen. Voor twee architecten is Chicago dé plek om hun ontwerpen te bekijken: Frank Lloyd Wright en Ludwig Mies van der Rohe. Een unieke reis om bekende en onbekende gebouwen van buiten (én soms binnen) te zien. Voor een beter inzicht in de ontwerpen van Wright en Van der Rohe vergelijken we hun ontwerpen met andere ontwerpen van tijdgenoten. Zo komen veel (on)bekende architecten aan bod als Daniel Burnham en Louis Sullivan. Één dag wordt georganiseerd naar Plano waar we het Farnsworth House van Mies van der Rohe zullen bekijken. Uniek en heel bijzonder om een keer te zien.

Daarnaast wordt –uiteraard- ook veel aandacht besteed aan beeldende kunst. Het zeer prestigieuze Art Institute of Chicago staat een dag lang op het programma. Daarnaast bezoeken we The Museum of Contemporary Art. Tijdens de architectuurwandelingen passeren we voorbeelden van beeldhouwkunst in de openbare ruimte (Calder, Picasso, Dubuffet).

1. Korte schets van het programma:

*Inleiding stads- en architectuurgeschiedenis Chicago, locatie: Amsterdam.

Beeldende kunst

*Uitgebreid bezoek aan The Art Institute of Chicago: geheel dagprogramma in hét museum van Chicago (collectie vanaf Klassieke Oudheid - Hedendaagse kunst). Speerpunten in de collectie van dit enorme museum: Impressionisten en Postimpressionisten (Manet, Caillebotte, Seurat’s “La Grande Jatte”, Cézanne) en 20e eeuwse zgn. “moderne klassieken”.

*Rondleiding en bezoek aan Museum of Contemporary Art (eigen collectie en tentoonstellingsprogramma).

*Beeldende kunst in de openbare ruimte: centrum Loop en Millenium Park

Architectuur

In een uitgebreid architectuurprogramma staan twee van de belangrijkste architecten van de 20e eeuw centraal: Frank Lloyd Wright en Ludwig Mies van der Rohe

*Verschillende stadswandelingen rond/in centrum:

The Loop

*The Loop (Architectuur rond 1900 oa. van Daniel Burnham (architect van Flatiron New York !), Louis Sullivan én beeldhouwkunst in de openbare ruimte (Picasso, Miró, Chagall, Dubuffet, Calder)

Magnificant Mile

*Ten noorden van The Loop:The Magnificent Mile: ontwikkeling van hoogbouw 1900-heden (Tribune Tower, Marina City).

The Farnsworth House in Plano

*Dagexcursie per bus gewijd aan het werk van Ludwig Mies van der Rohe: inclusief busreis naar Plano, naar één van de belangrijkste villa’s van de 20e eeuw: The Farnsworth House.

The Robie House en Oak Park

*Bezoek aan Oak Park: rondleiding in the Robie House, dé Prairiestyle villa van Frank Lloyd Wright. Het –onbekendere- Heller House ligt vlakbij.

Villawijk in Forest Park  

*Bezoek en wandelingen in Forest Park

In Forest Park (buiten centrum Chicago) vinden we veel voorbeelden van Wright. Hier kunnen we de bijzondere ontwikkeling van zijn ontwerpen goed volgen. Villa’s van tijdgenoten laten invloeden van Wright goed zien. Een schitterende omgeving om te wandelen.

*Rondleidingen in woonhuis en atelier Wright én bezoek aan schitterende Unity-temple.

Wijzigingen programma mogelijk. U dient over een goede conditie te beschikken. Bij de samenstelling van dit programma is er rekening mee gehouden dat deelnemers enkele kilometers per dag (zo’n 3 à 5 kilometer ?) lopen.

2. Het weer in Chicago

Chicago is schitterend gelegen aan Lake Michigan. Het klimaat kent uitersten: strenge kou in de winter en hoge temperaturen in de zomer. De maand mei geldt als één van de beste maanden om de stad te bezoeken: het is dus hoogseizoen in de stad.

Het programma vindt grotendeels buiten plaats, we zijn dus erg afhankelijk van het weer.

3. Reissom

De totale reissom is € 2.455,- per persoon op basis van een 2persoonskamer 

Toeslag hotelkamer voor eenpersoons gebruik -7 nachten- is € 750,- per persoon. 

Indien u een kamer wenst te delen met een andere deelnemer zie voorwaarden. Alle kamers hebben twee gescheiden bedden.

De reissom wordt bepaald door de dollarkoers. Met deze reissom heeft het reisbureau een garantie afgegeven dat met een nog duurdere dollar de kosten voor u gelijk blijven. 

Deze reissom is inclusief:

*Compleet 8daags studieprogramma o.l.v. Frans Henk Hoekstra: verschillende stadswandelingen in/buiten het centrum van Chicago, bezoeken aan gebouwen, bezichtigingen interieurs, rondleidingen in musea.

*Lezing stadsgeschiedenis Chicago en toelichting kunsthistorisch programma.

*Vliegticket Amsterdam - Chicago v.v. Rechtstreekse vlucht met United Airlines: goede vliegtijden waardoor een programma op dag van aankomst én op de dag van vertrek mogelijk is.

*Alle belastingen (luchthavens) en alle toeslagen behorende bij vliegticket voor zover nu bekend.

*Belastingen Verenigde Staten zoals City Tax Chicago.

*Transfer luchthaven-Chicago

*7 (!) overnachtingen in hotel Hampton Inn Magnificent Mile. 

*7 x ontbijt 

*Busvervoer Chicago - Plano (dagexcursie rondom Ludwig Mies van der Rohe’s Farnsworth House in Plano).

*Alle entrees voor te bezoeken gebouwen o.a. The Farnsworth House (Rohe), The Robie House (Wright), The Unity Temple (Wright), Oak Park: The Home (Wright) and Studio (Wright)

*Entrees musea The Art Institute Chicago en Museum of Contemporary Art (permanente collecties)

*Kosten gidsen Robie House (Wright), Home and Studio (Wright), Farnsworth House (Rohe), Unity Temple (Wright)

*Alle fooien voor buschauffeurs (transfer luchthaven-Chicago v.v., reis naar Plano)

*Alle administratiekosten die door het reisbureau in rekening worden gebracht.

*Garantie reisbureau wat betreft evt. dollarfluctuaties: indien de dollar duurder wordt t.o.v. de euro worden er geen extra kosten in rekening gebracht.

*Uitgebreide reisbeschrijving

*Verzekeringspremie voor een zgn. ‘zakendekking’: indien Frans Henk Hoekstra de reis niet kan begeleiden heeft u recht op volledige restitutie van de reissom.

*Alle onkosten Frans Henk Hoekstra

De reissom is exclusief:

-Verplichte bijdrage garantiefonds SGTO 15,- euro per boeking.

Wijzigingen in het programma voorbehouden.

Kijk bij foto's voor een impressie van deze reis.

 

 

 

Voorwaarden

REISVOORWAARDEN

Verantwoordelijkheden
Frans Henk Hoekstra is geen reisleider. Hij is verantwoordelijk voor de samenstelling en inhoudelijke begeleiding van het programma. Zo mogelijk worden met alle musea, gebouwen, instituten, monumenten die tijdens het programma bezocht zullen worden, afspraken gemaakt. U hoeft niet in de rij te staan voor kassa’s.

Indien praktisch gewenst zal Frans Henk Hoekstra zorgdragen voor het gezamenlijk organiseren van vervoer en verblijf. De kosten hiervoor maken onderdeel uit van de reissom. Frans Henk Hoekstra verzamelt deze gelden en geeft deze door aan de betreffende reisorganisatie, hotel, vervoerder, etc.

Aansprakelijkheid
Frans Henk Hoekstra is niet aansprakelijk voor problemen die te maken hebben met het vervoer en/of hotel. Afhankelijk van de reisbestemming wordt samengewerkt met een reisbureau. Vluchten worden geregeld door Van Moorselaar Travelmanagement. U bent zelf verantwoordelijk voor een goede reis- en ongevallenverzekering/eventuele medische hulp.

Paspoort, Naamsvermelding vliegticket en ESTA
In de bevestigingsbrief van deelname wordt gevraagd uw naam te controleren. Zorg voor een juiste en volledige naamsvermelding conform uw paspoort bij opgave voor deelname aan de reis. Bij onjuiste vermelding kan dit (later) leiden tot hoge kosten.

Voor aanvang van de reis moet u zelf toestemming aanvragen om af te mogen reizen naar de VS (ESTA verklaring). Let op: dit is dus geen visum! De kosten zijn ca. $ 15.-. U bent zelf verantwoordelijk om dit op tijd aan te vragen. 

Frans Henk Hoekstra is niet aansprakelijk voor het niet ontvangen van een ESTA  (of een eventueel noodzakelijk visum). Dit betekent dat er voor u 100 % kosten zijn indien u om deze reden de reis moet annuleren, tenzij iemand van een evt. wachtlijst uw plaats kan/wil overnemen.

Inschrijving
Het kan zijn dat een studiereis (soms snel) overboekt is. Indien de reis vol is komt uw aanmelding (voorlopig) op een wachtlijst. Annuleringen zijn soms kort voor vertrek. Het komt voor dat iemand 'onderaan' de wachtlijst toch mee kan omdat veel mensen op de wachtlijst andere plannen maken. 

Betaling
Kosten van hotels en vliegtickets moeten vaak vroeg worden (aan)betaald. In de bevestigingsbrief van de reis wordt u gevraagd een aanbetaling te doen (50 % van de reissom).

Eenpersoonskamer
Indien u als alleengaande wel een tweepersoonskamer wilt delen kunt u dit aangeven. Indien u een tweepersoonskamer deelt kan het voorkomen dat de andere persoon moet annuleren. Dit betekent dat -indien niemand deze plaats kan/wil innemen- u rekening dient te houden met betaling van deze toeslag. Deze toeslag is geen geldige reden om de reis te annuleren.

Annulering

1. 
Helaas is het soms nodig een reis te annuleren. Annuleringen vinden soms heel kort voor vertrek plaats. Veel mensen hebben een ´doorlopende´ annuleringsverzekering, daarom is in de reissom GEEN annuleringsverzekering opgenomen. Indien u dat wilt dient u zelf te zorgen voor een annuleringsverzekering.

2. 
Indien u een annuleringsverzekering heeft/wenst af te sluiten controleer dan vooraf of uw verzekering in voldoende mate geldig is voor een kunsthistorische reis zoals hier beschreven. Bij twijfel neem contact op met uw verzekeringsmaatschappij.

3.
Als datum van annulering geldt de datum van ontvangst uw schriftelijke (dus niet mondelinge) annulering.

4. 
De kosten bij annulering van uw kant zijn:

Let op: Bij deze reis naar Chicago 2020 zijn er altijd 100 % kosten voor het vliegticket na inschrijving en bevestiging van deelname. Dit heeft te maken met de steeds strengere voorwaarden van de vliegtuigmaatschappij.

De totale kosten bij annulering van uw kant zijn:

meer dan 90 dagen voor vertrekdatum:  gemaakte kosten (verschillend per reis, maar nooit meer dan 50 % van de reissom)

van 90 tot en met 60 dagen voorafgaand aan vertrekdatum: 70 % van de reissom

bij annulering daarna 100 % van de totale reissom.

5.
Indien u zelf voor een vervang(st)er zorgt, worden alleen de gemaakte kosten (bv. voor wijziging vliegticket) in rekening gebracht.

In alle andere gevallen gelden de annuleringskosten onder punt 4.

In situaties die worden bestempeld als overmacht geldt het huidige uitgangspunt dat iedere partij (u en ik) zijn eigen schade draagt.

6.

Indien Frans Henk Hoekstra de reis moet annuleren heeft u uiteraard recht op volledige restitutie van de reissom.

7.
Inzenden van het deelnameformulier betekent dat u bekend bent met en akkoord gaat met deze voorwaarden genoemd bij deze reis.

Deelname betekent dat u in staat bent om zelfstandig te reizen en over een goede conditie beschikt. Uiteraard kunt u altijd af- of aanhaken bij het programma. Zie voor meer informatie (FAQ) Reizen Algemeen.

Einde Reisvoorwaarden, september 2019.