Hoekstra
Terug naar overzicht

Kunst en architectuur Berlijn

Maandag 24 aug 2020 t/m maandag 31 aug 2020

Programma

Update 5 juni 2020: I.v.m. de Qovid19 crisis is deze reis geannuleerd. Alle deelnemers zijn inmiddels geïnformeerd.

8 dagen kunst en architectuur in Berlijn

Vanaf de vroeg jaren '80 kom ik regelmatig in Berlijn. Wie de stad Berlijn voor het eerst bezoekt zal zich misschien afvragen waar het centrum is. Berlijn kent vele centra, het gevolg van een complexe en fascinerende geschiedenis. We zullen ons bezighouden met stadsontwikkeling en verschillende stedebouwkundige plannen, om te begrijpen hoe de huidige stad is ontstaan. 

In deze studiereis maakt u uitgebreid kennis met veel museale collecties in Berlijn. De hele kunstgeschiedenis van de klassieke oudheid tot en met de hedendaagse kunst komt voorbij. Met het Neues Museum en het Bode Museum is het (bijna voltooide) Museuminsel in Berlijn één van de grootste museale complexen ter wereld geworden. In deze studiereis bekijken wij de nieuwe presentaties van de collecties. Hoe wordt nu bijvoorbeeld de beroemde Egyptische verzameling uit de Amarna-periode getoond en welke ideeën zitten er achter de presentatie? Als de "herbouw" van het stadsslot voltooid is, worden ook nog de huidige collecties uit Dahlem toegevoegd. Zijn de plannen van de Italiaanse architect Franco Stella een reconstructie van het slot of toch iets anders? Daarnaast bezoeken we de verschillende musea aan het Kulturforum. 

In deze reis zal veel aandacht worden besteed aan hoe Berlijn/Duitsland haar recente verleden herdenkt en de wijze waarop beeldende kunst daarbij een rol speelt. Wat is de zin en betekenis van een hedendaags monument: hoe te gedenken? Welke ideeën zijn er over het in beeld brengen van de recente geschiedenis? Tijdens deze reis zullen we proberen ons te verdiepen in deze complexe discussie.

Of u Berlijn wel of niet eerder heeft bezocht: Frans Henk Hoekstra selecteerde voor deze “cursus op locatie” een aantal schilderijen, beelden, monumenten en gebouwen die een goed beeld vormen van de rijkdom van deze stad. 

Programma:

Musea:
Een heel dagprogramma in de Gemäldegalerie am Kulturforum biedt een fantastische reis door de schilderkunst van 1300-1800. Topstukken van Rogier van der Weyden, Jan van Eyck, Giotto en Fra Angelico bieden een fascinerend begin van een kunsthistorisch programma over de schilderkunst van 1300-1800.

Bodemuseum (verschillende rondleidingen: Byzantijnse kunst, Beeldhouwkunst van Tilman Riemenschneider tot en met Antonio Canova)

Neues Museum, Egyptische beeldhouwkunst met de beroemde Amarna-collectie (Nefertite)

Gemäldegalerie Kulturforum( Dagprogramma met verschillende rondleidingen: Europese schilderkunst 1300-1800: nadruk ligt op de Italiaanse (Giotto, Botticelli) en Vroeg-Nederlandse schilderkunst (Van Eyck, Van der Weyden, Ouwater, Goes).

Alte Nationalgalerie (Nazareener, Caspar David Friedrich, Courbet, Cézanne)

Hamburger Bahnhof (Hedendaagse kunst en vaste collectie Beuys, Kiefer, Warhol, Hirst)

Pergamon Museum (deels in restauratie)

Judisches Museum
Ook brengen we een uitgebreid bezoek aan het Judisches Museum (architect Daniel Libeskind).

Architectuurwandelingen:

Waar is Berlijn? Van Alexanderplatz naar Friedrichstrasse

Pronkarchitectuur en Plattenbau in communistische tijden; de Karl-Marx-Allee

Bijzondere woningbouwprojecten uit de jaren '20 (Bruno Taut) en '80 (Hans Hollein)

Moderne en hedendaagse architectuur: traditionalisme of neo-modern? 

De geschiedenis en herbouw van een stad rondom Potsdamer Platz.

Monumenten:

De geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog verbeeld. Hoe? Voor wie?

DDR en het huidige Berlijn: Ostalgie, pretpark, of? Er zijn in Berlijn veel gebouwen waarin een deel van deze geschiedenis wordt verteld. Recentelijk opende een nieuwe presentatie in het Tränenpalast.

Vormgeving en ontwerp van het muurmonument: verschillende ideeën en belangen in een fascinerende ontstaansgeschiedenis van een monument in verandering.

Data:

Maandag 24 augustus - Maandag 31 augustus 2020

Reissom

€ 1380.- p.p. op basis van 2-persoonskamer (toeslag 1-persoonskamer voor 7 overnachtingen € 345.-, eenpersoonskamers zijn beperkt beschikbaar)

Inclusief
*Lezing en introductie stadsgeschiedenis van Berlijn en toelichting op kunsthistorisch programma.
*8daags studieprogramma o.l.v. Frans Henk Hoekstra
*Alle kunsthistorische rondleidingen, architectuurstadswandelingen zoals in programma beschreven
*Tweedeklas ticket treinretour Amsterdam-Berlijn, kosten zitplaatsreserveringen  Instappen gedurende route is mogelijk.
*7 (!) overnachtingen in IBIS Suitehotel Berlin Potsdamer Platz  op basis van 2-persoonskamer. Dit uitstekende hotel is goed en centraal gesitueerd in hartje Berlijn: de U-Bahn, S-Bahn, bus zijn vlakbij. Indien gewenst kunt u tijdens het programma makkelijk terug naar het hotel.
*Toeristenbelastingen
*7 x ontbijtbuffet
*Alle entrees voor de vaste collecties van de musea die in het programma worden vermeld. Kosten inclusief eventuele groepskortingen.
*Alle toeslagen in musea om rondleidingen te mogen geven
*Alle kosten die door musea in rekening worden gebracht voor groepsreserveringen
*Gebruik en huur audiosysteem (Frans Henk Hoekstra gebruikt microfoon).
*Uitgebreide programmabeschrijving
*Verzekeringspremie voor zgn. ´zakendekking´: als Frans Henk Hoekstra de reis niet kan begeleiden, heeft u het recht te annuleren.
*Kosten bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.
*Alle bemiddelings- en administratiekosten (bv. reisbureau)
*21 % btw op een deel van de reissom

Exclusief
€ 15,- t.b.v. Garantiefonds GGTO. Indien Frans Henk Hoekstra failliet gaat heeft u recht op 100% restitutie van de reissom.

Wijzigingen in het programma voorbehouden.

 

Voorwaarden

Reisvoorwaarden

Verantwoordelijkheden
Frans Henk Hoekstra is verantwoordelijk voor de samenstelling en inhoudelijke begeleiding van het programma. Hij zal indien nodig zorgdragen voor alle afspraken, reserveringen met musea. Zo mogelijk worden met alle musea/gebouwen/instituten/monumenten die tijdens het programma bezocht zullen worden, afspraken gemaakt.

Aansprakelijkheid
Frans Henk Hoekstra is niet aansprakelijk voor problemen die te maken hebben met het vervoer en/of hotel. Afhankelijk van de reisbestemming wordt samengewerkt met een reisbureau. U bent zelf verantwoordelijk voor een goede reis- en ongevallenverzekering/eventuele medische hulp.

Reis en verblijf
Indien praktisch gewenst zal Frans Henk Hoekstra zorgdragen voor het gezamenlijk organiseren van vervoer en verblijf. De kosten hiervoor maken onderdeel uit van de reissom. Frans Henk Hoekstra verzamelt deze gelden en geeft deze door aan de betreffende reisorganisatie, hotel, vervoerder, etc.

Inschrijving
Indien u op de mailing staat krijgt u vooraf bericht wanneer de inschrijving start. Indien de reis vol is komt uw aanmelding (voorlopig) op een wachtlijst. Annuleringen zijn soms kort voor vertrek. Het komt voor dat iemand 'onderaan' de wachtlijst toch mee kan omdat veel mensen op de wachtlijst andere plannen maken. 

Betaling
Zodra bekend is dat de reis doorgaat moeten vlieg- of treintickets en hotel worden (aan)betaald. U wordt in de bevestigingsbrief van uw deelname gevraagd 50 % van de reissom te betalen. In de bevestigingsbrief staat de datum wanneer de volledige reissom moet zijn betaald.

Annulering voor reizen 2020 (s.v.p. goed doorlezen vóór inschrijving aan de studiereis).

 1. Helaas is het soms nodig een reis te annuleren. Annuleringen vinden soms heel kort voor vertrek plaats. Veel mensen hebben een ´doorlopende´ annuleringsverzekering, daarom is in de reissom GEEN annuleringsverzekering opgenomen. Indien u dat wilt dient u zelf te zorgen voor een annuleringsverzekering.
 2. Indien u een annuleringsverzekering wenst af te sluiten controleer dan vooraf of uw verzekering in voldoende mate geldig is voor een kunsthistorische studiereis zoals hierboven beschreven. Bij twijfel neem contact op met uw verzekeringsmaatschappij.
 3. Als datum van annulering geldt de datum van ontvangst per briefpost van uw schriftelijke (dus niet mondelinge!) annulering. De kosten bij annulering van uw kant zijn:
  - meer dan 70 dagen voor vertrekdatum:  gemaakte kosten, zoals volledige kosten vlieg/treinticket, totale kosten zijn nooit meer dan 50 % van de reissom)
  - van 70 tot en met 40 dagen voorafgaand aan vertrekdatum: 70 % van de reissom
  - bij annulering daarna 100 % van de totale reissom.
 4. Indien er een wachtlijst is zal Frans Henk Hoekstra diegenen benaderen die eventueel uw plaats kunnen innemen. Ervaring leert dat veel mensen op de wachtlijst inmiddels andere plannen hebben gemaakt. Bij annulering van uw kant betekent het dus niet automatisch dat iemand uw plaats kan én wil innemen. Hoe korter voor vertrek, hoe kleiner de kans dat iemand uw plaats kan en wil innemen. Indien u zelf voor een vervang(st)er zorgt, worden alleen de gemaakte kosten (bv. voor wijziging naam vliegticket etc) in rekening gebracht. In alle andere gevallen gelden de annuleringskosten onder punt 3.
 5. Indien Frans Henk Hoekstra de reis moet annuleren, heeft u uiteraard recht op volledige restitutie van de reissom.

Kijk voor meer informatie Reizen Algemeen

Aanmelden voor de reis betekent dat u akkoord gaat met deze reisvoorwaarden.