HOVO Amsterdam - Leergang Kunstgeschiedenis

Leergang Kunstgeschiedenis I - VIII o.l.v. Frans Henk Hoekstra

HOVO Amsterdam maakt deel uit van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Kunstgeschiedenis aan HOVO Amsterdam - VU VANAF VIJFTIG betekent niet alleen het volgen van hoorcolleges en kijken naar afbeeldingen, u bestudeert ook vakliteratuur (boek en reader). Te bestuderen artikelen worden tijdens het hoorcollege besproken. Hoorcollege, vakliteratuur en uw collegedictaat vormen een geheel. Indien gewenst kunt u uw kennis en inzicht vrijblijvend toetsen door het maken van tentamenvragen. U ontvangt bij HOVO Amsterdam een gedrukte reader. De gehele leergang kunstgeschiedenis HOVO Amsterdam - VU VANAF VIJFTIG bestaat uit 8 cursussen. Iedere cursus bestaat uit 10 hoorcolleges. Ieder semester worden op maandag en donderdag delen uit deze leergang aangeboden.

Vanaf februari 2024 wordt op maandagochtend deel V (Dageraad Modernisme) en op donderdagochtend deel VIII (Beeldende kunst en architectuur NU) aangeboden.

Voorjaar 2024

Leergang Kunstgeschiedenis V: Dageraad van het modernisme.

Schilderkunst - Beeldhouwkunst - Architectuur

Een veranderende maatschappij brengt een nieuwe kunst voort. Schilderijen van Friedrich en Cézanne tonen een eigenzinnige visie op religie of de natuur. De sculpturen van Rodin en Carpeaux laten andere mensbeelden zien. Wetenschappelijk onderzoek over licht, verf en kleur is van invloed op het werk van Seurat. waarom zijn er zoveel neostijlen in de architectuur?


Deze cursus laat zien dat de negentiende-eeuwse kunst en architectuur veel interessanter is dan een opsomming van stijlen. Het is een must voor iedereen die toegang wil krijgen tot de moderne kunst en architectuur.

Start: Maandag 5 februari 2024, 11 - 13 uur.

Lesvorm: Hybride (fysiek en online). Zelfstudie vakliteratuur (boek en reader).

Leslocatie: Hoofdgebouw Vrije Universiteit, De Boelelaan 1105, Amsterdam

Inschrijven kan alleen via de website van HOVO Amsterdam.

Voorjaar 2024

Leergang Kunstgeschiedenis VIII: Beeldende kunst en architectuur nu

Als in juni 2023 het beeld Moments Contained van Thomas J Price van een anonieme zwarte vrouw wordt onthuld in Rotterdam, krijgt het meteen kritiek. Voor wie is deze kunst in de openbare ruimte bedoeld?

In deze thematische reeks hoorcolleges kijkt u naar de kunst en architectuur van de afgelopen vijftig jaar. Thema’s zijn: het monument, het idee in de kunst, architectuur en postmodernisme, figuratie in de schilderkunst, videokunst, fotografie en het museum. Uitgangspunt bij elk onderwerp is de positie van kunstenaar, de opdrachtgever én u, de toeschouwer. Deze cursus gaat meerdere malen terug in de tijd én sluit aan bij de kunst van nu.

 

Start: Donderdag 8 februari 2024, 10.30 - 13 uur.

Lesvorm: Hoorcollege (fysiek én online). Zelfstudie vakliteratuur (boek en reader).

Leslocatie: Hoofdgebouw Vrije Universiteit, De Boelelaan 1105, Amsterdam

Inschrijven kan alleen via de website van HOVO Amsterdam.

20230905_095037_021