Kunstgeschiedenis op dinsdag

De cursussen kunstgeschiedenis op dinsdag zijn online hoorcolleges op academisch niveau voor iedereen die een verdiepende cursus wil volgen over beeldende kunst en architectuur én zelf wil lezen en studeren. Deze cursussen zijn een vervolg op leergangen Kunstgeschiedenis en Kunst in Context die Frans Henk Hoekstra ontwikkelde van 1994 - 2020 voor HOVO Nijmegen als onderdeel van de Radboud Universiteit. U kunt zich aanmelden voor een cursus of een gratis proefles om het volgen van online hoorcolleges uit te proberen. Aanmelding voor een proefles graag een week voorafgaand aan het te volgen hoorcollege (dinsdagochtend of dinsdagmiddag), gebruik voor aanvraag proefles s.v.p. het contactformulier

Vanaf dinsdag 7 oktober 2025 starten de hoorcolleges. Iedere cursus kan als een zelfstandige eenheid worden gevolgd, tezamen vormen zij -voor wie wil - een geheel, een leergang. Cursussen zijn voor iedereen bedoeld: voor een eerste of hernieuwde kennismaking (hoorcolleges worden altijd geactualiseerd en aangepast). 

Elke bijeenkomst is live en eenmalig, geen ingeblikte lezing zonder interactie. Vragen stellen en contact met docent en medecursisten is tijdens en na afloop van de bijeenkomsten mogelijk. 

Najaar 2025 dinsdagochtend

Beeldhouwkunst, vormgeving en architectuur 1900 - 1930

Hoe werden de idealen en utopieën, verwoord in talloze pamfletten rond 1915, werkelijkheid? In 10 hoorcolleges komt de beeldende kunst en architectuur voorbij van de eerste decennia van de 20e eeuw: van Brancusi tot Barbara Hepworth, van Berlage tot Bauhaus en van De Stijl naar het Traditionalisme van de jaren dertig.

Deze reeks wordt voor cursisten afgesloten met een extra -facultatieve- excursie in Amsterdam rondom beeldhouwkunst en architectuur van de Amsterdamse School.

Onderwerpen zijn:

  • Beeldhouwkunst: het Monument (Brancusi)
  • Abstractie in de beeldhouwkunst
  • Het begrip ruimte in de beeldhouwkunst
  • De Stijl: de tweede versus de derde dimensie.
  • Het Bauhaus: meerdere gezichten van het Bauhaus
  • De architectuur van de Amsterdamse School: van Groningen via Venlo naar Maastricht

Data en tijden:
10 hoorcolleges vanaf dinsdag 7 oktober 2025: 10.30 uur - 12.15 uur.

Kosten:
€ 195,- (inclusief 21% btw)

Inschrijven voor deze cursus start binnenkort: deelnemers aan de vorige cursus krijgen automatisch bericht. Iedereen kan meedoen.

Praktische informatie Kunstgeschiedenis op dinsdag

Annuleringsvoorwaarden Kunstgeschiedenis op dinsdag

Najaar 2025 dinsdagmiddag

Kunst in Context 1700 - 1800: De onbekende eeuw

Maak kennis met een vergeten eeuw vol verschillende gezichten: de rococo en de adel, de verlichting en de burger. In de hoofdrol een porselein-zieke koning, de kunstenaar als ondernemer, een toneelspeler die schilder wordt én Clara de neushoorn! 
Dé kunstgeschiedenis bestaat niet. Met één kunstwerk als vertrekpunt maken we een kriskras route door de kunstgeschiedenis met onverwachte wendingen. Veel van de in deze cursus besproken kunstwerken zijn in Nederlandse musea te zien (van het Rijksmuseum in Amsterdam tot het Bonnefanten museum in Maastricht). Veel bekende en onbekende kunstwerken uit (inter)nationale collecties komen aan bod. Zo ontstaat een verfrissende, soms ontregelende kunstgeschiedenis met verrassende wendingen. 

Onderwerpen zijn:

  • Schilderkunst na Rembrandt: een nieuwe mode
  • Cornelis Troost en het burgerportret in de 18e eeuw in Nederland
  • Het witte goud: porselein, een fascinerende geschiedenis van China tot Dresden
  • Tiepolo als schilder in Venetië, Udine, Würzburg en Madrid
  • Goya: brug naar de 19e eeuw

Data en tijden:
10 hoorcolleges vanaf dinsdag 7 oktober 2025: 13.15 uur - 15.00 uur.

Kosten:
€ 195,- (inclusief 21% btw)

Inschrijven voor deze cursus start binnenkort: deelnemers aan de vorige cursus krijgen automatisch bericht. Iedereen kan meedoen. 

Praktische informatie Kunstgeschiedenis op dinsdag

Annulerinsgvoorwaarden Kunstgeschiedenis op dinsdag

Reactie van deelnemer: Ik was er (...) bij, online (vanuit ‘ver weg’ van Amsterdam).
Geweldige ervaring, college volgen op afstand; en heel blij word ik van uw manier van kennis overdragen, ongelooflijk knap en boeiend!