Kunstgeschiedenis op dinsdag

De cursussen kunstgeschiedenis op dinsdag zijn online hoorcolleges op academisch niveau voor iedereen die een verdiepende cursus wil volgen over beeldende kunst en architectuur én zelf wil lezen en studeren. Deze cursussen zijn een vervolg op leergangen kunstgeschiedenis die Frans Henk Hoekstra ontwikkelde van 1994 - 2020 voor HOVO Nijmegen als onderdeel van de Radboud Universiteit. U kunt zich aanmelden voor een cursus of een gratis proefles om het volgen van online hoorcolleges uit te proberen. Aanmelding voor een proefles graag een week voorafgaand aan het te volgen hoorcollege (dinsdagochtend of dinsdagmiddag), gebruik voor aanvraag proefles s.v.p. het contactformulier

Vanaf februari starten de hoorcolleges. Iedere nieuwe cursus kan als een zelfstandige eenheid worden gevolgd, tezamen vormen zij -voor wie wil - een geheel, een leergang. Cursussen zijn voor iedereen bedoeld: voor een eerste of hernieuwde kennismaking. Studeren biedt houvast, structuur en inzicht in de kunstgeschiedenis.

Cursussen worden altijd geactualiseerd. 2024 is hét jaar van Caspar David Friedrich (Grote tentoonstellingen in Duitsland). Het werk van Friedrich zal worden besproken in beide cursussen. In de ochtend als onderdeel van de 19e-eeuwse schilderkunst. In de middag in een bijzondere “wandeling” door de kunstgeschiedenis van Friedrich tot Rothko.

Elke bijeenkomst is live en eenmalig, geen ingeblikte lezing zonder interactie. Vragen stellen en contact met docent en medecursisten is mogelijk.

U kunt zich vanaf nu inschrijven.

Voorjaar 2024 dinsdagochtend

Het ontstaan van de -ismen in de kunst
Goya – Friedrich – Friedrich – Cassatt – Bonheur – Seurat - Cézanne

In 10 hoorcolleges over de schilderkunst in de 19e eeuw, gaan we bekijken en onderzoeken hoe de kunstgeschiedenis een stroom van -ismen lijkt te worden (van neoclassicisme via het impressionisme, pointillisme naar postimpressionisme). Dit beeld over de kunstgeschiedenis lijkt nog steeds een leidraad. Hoe is dit ontstaan in de schilderkunst in West-Europa? Is de kunstgeschiedenis een ketting van stromingen? Klopt dit beeld wel? Door het bestuderen van bronnen (bv. brieven van de kunstenaars) krijgt u inzicht in de ideeën en beweegredenen van deze kunstenaars om schilderijen te maken. 

Data en tijden:
10 hoorcolleges vanaf dinsdag 6 februari 2024: 10.30 uur - 12.15 uur.

Kosten:
€ 195,- (inclusief 21% btw)

Praktische informatie online Kunstgeschiedenis op dinsdag

Inschrijven voor deze cursus op dinsdagochtend

 

Voorjaar 2024 dinsdagmiddag

Van Friedrich tot Rothko

Dé kunstgeschiedenis bestaat niet. Deze hoorcolleges zijn bedoeld ter verdieping na(ast) de leergang kunstgeschiedenis. Met één kunstwerk als vertrekpunt maken we een kriskras route door de kunstgeschiedenis met onverwachte wendingen. In deze reeks zijn dit werken van Caspar David Friedrich, Gustave Caillebotte, Pablo Picasso, Mark Rothko en Bas Jan Ader.
Daarnaast komen tientallen andere kunstenaars aan bod uit een ver verleden of nu. Ga mee op een zoektocht naar de mens in kunst, stad en natuur.
Een fascinerende aaneenschakeling van kunstwerken, met prachtige vergezichten maar met soms ook desastreuze gevolgen.

 

Data en tijden:
10 hoorcolleges vanaf dinsdag 6 februari 2024: 13.15 uur - 15.00 uur.

Kosten:
€ 195,- (inclusief 21% btw)

Praktische informatie online Kunstgeschiedenis op dinsdag

Inschrijven voor deze cursus op dinsdagmiddag

Reactie van deelnemer: Ik was er (...) bij, online (vanuit ‘ver weg’ van Amsterdam).
Geweldige ervaring, college volgen op afstand; en heel blij word ik van uw manier van kennis overdragen, ongelooflijk knap en boeiend!