Hoekstra

Reacties

8 DAGEN ROME 2020
"De kwaliteit van deze hoorcolleges en jouw inbreng en inzet deden mij besluiten mee naar Rome te gaan. De al hoge verwachtingen zijn ruim overtroffen en ik heb genoten van de verdieping van het in de colleges bestudeerde, veel dank daarvoor."

"Ook de aandacht die je schonk aan de Etruskische kunst en aan de Mithras-godsdienst vond ik verrassend. En dat allemaal zonder in lange rijen te hoeven wachten ..."

"Op de informatie- en kennismakingbijeenkomst (...) voor deze reis meldde Frans Henk dat hij absoluut niet van groepsreizen hield en zeker geen reisleider was. Dat kwam hard aan maar werd direct gelogenstraft door alle informatie (...) en bovendien nog met aansluitend een college van 2 ½ uur."

"Frans Henk heel hartelijk dank voor je geweldige inzet en uitmuntende voorbereiding op schrift en in beeld. En je bent echt een grootse en innemende reisleider. Dit mogelijk tegen wil en dank."

BIËNNALE VENETIË 2019
"Het reisprogramma gaf een diepgang aan de Biënnale, mede dankzij de grondige voorbereiding en aanpak van Frans Henk. Zonder zijn begeleiding en vooral chronologische volgorde van de route zou ik verdwaald zijn in het grote aanbod."

"En toen die overvloed aan kunst... Ik kon er vaak geen chocola van maken, maar door jouw achtergrondinformatie, helder en begrijpelijk geformuleerd, ging het wel meer leven, werd het voor mij toegankelijker. De rol van bemiddelaar ging je erg goed af."

"De reis begon voor mij met overwinnen van veel weerstand. (...) Ook een groepsreis riep ambivalente associaties op (...)  Behalve interessant werd de reis erg aangenaam, hetgeen kwam door een prettige groepsdynamiek (...)"

"Je hield er stevig het tempo in, je wist wat je wilde laten zien en dat kwam goed over."

"Biennale 2019, een niet makkelijke Biennale, maar met de door jouw gemaakte selectie kunstwerken en de plaatsing ervan in een context, hebben wij in plaats van te verdrinken in de grote hoeveelheid werken, enorm kunnen genieten."

"Ik vind het telkens weer opmerkelijk hoe goed je uitermate ingewikkelde materie, waar zo ontzettend (letterlijk opvatten!) veel kanten aan zitten en waar men vanuit ontelbare perspectieven naar kan kijken, hoe je zo’n complex geheel overzichtelijk kunt laten zien (...)"

NEW YORK 2019
"Een duik in het New York zoals ik, een veelvuldige NY-ganger, het nog niet eerder heb gezien (...) Ik heb het gevoel dat ik NY op een unieke manier heb kunnen ervaren en zelfs een beetje kunnen doorgronden."

"De  reis naar New York was fantastisch. Zeer informatief, intensief en verrijkend qua kennis van kunst en architectuur. Ik heb bewondering voor de grondige kennis van Frans Henk en de voorbereiding van deze trip. (...) Ik was een nieuweling in New York maar ben dat na 9 dagen echt niet meer."

"De deelnemers allemaal erg aardig. Wij houden er zelfs enige vriendschappen aan over."

"We zijn erg onder de indruk  van de wijze waarop Frans Henk een selectie heeft gemaakt van de overvloed aan kunstwerken in musea en galerieën die New York te bieden heeft. (...) Het was onze eerste groepsreis en zeker niet onze laatste."

"Het was geweldig wat we allemaal gezien en gehoord hebben. Het was inspirerend en zoals ik al van de colleges weet zat er een duidelijke lijn in je verhalen en een kop en een staart met een mooie samenvatting. (...) De groepsgrootte viel aanvankelijk tegen (...) Toch heb ik dit niet als een probleem ervaren. (...) Van een enkele andere groepsreis weet ik dat sommige mensen dominant aanwezig kunnen zijn op een storende manier. Daar zou in dit programma onder jouw leiding geen ruimte voor zijn."

"Hoewel ik al een aantal keren in New York was geweest en daarbij diverse musea heb bezocht, heeft deze reis mij toch weer een geheel nieuwe blik op New York gegeven."

"Het was voor mij een kennismaking met zowel NewYork als met jouw studiereizen en het smaakt naar meer! Wat hebben we ontzettend veel gezien! Dank voor je voorbereiding (college, reader & dropbox), heldere toelichtingen, mini college’s en grote parate kennis. Heel fijn om op deze manier door (een selectie uit) het enorme aanbod gegidst te worden."

ROME 2019
"Ik ben twee keer eerder in Rome geweest (...) waarvan één reis ook met gids, maar ik heb deze reis heel anders ervaren! Met een (deze) groep heeft veel voordelen: o.a. je ziet veel meer, ook door het gerichte programma, je komt soms op plaatsen waar je alleen niet, of waarschijnlijk niet zo gauw komt, (en meestal zonder rijen wachtenden!) (...) Bij terugkomst had ik het gevoel dat ik een nieuwe stad had bezocht!"

".......wat een prachtige reis. Met een college op de VU, een reader en informatie op Dropbox gaan we goed voorbereid op reis. Een kunsthistorische reis via de Oudheid, Middeleeuwen, Renaissance en Barok naar de 20ste eeuw. Je hebt ons niet alleen met ontzettend veel plezier en enthousiasme de topstukken uit elke periode laten zien, maar alles ook nog van een zeer deskundige toelichting voorzien. We hebben genoten van deze reis en wat hebben we onvoorstelbaar veel gezien en geleerd."

"....zoals Frans Henk je meeneemt in de rijke historie van Rome, kruipt de stad ongemerkt onder je huid. Onvergetelijk dus! "

MÜNCHEN en AUGSBURG 2018
"
Ik vond het een heel bijzondere reis, ongelooflijk hoeveel München op kunsthistorisch gebied in huis heeft."

"...een uitgebalanceerd programma van bezoek aan musea, kerken, beeldhouwwerk, fonteinen en architectuur."

"Te veel hoogtepunten om die allemaal te benoemen, maar toch een paar: Alte Pinakothek (...) met alleen maar topstukken en wij liepen er bijna privé in rond wat heel bijzonder aanvoelde. Asamkirche was een openmond-moment wat de Rococo betreft (...) Dat we dan ook nog spontaan en verrassend het huis van Gabriele Münter in het echt hebben gezien (...) was natuurlijk prachtig. Maar helemaal viel ik van mijn stoel ( :-) ) bij het zien van de Residenz, Wieskirche in Augsburg en Pinakothek der Moderne."

NEW YORK 10daagse reis
"
New York met jou was een feest. Met veel enthousiasme en deskundige uitleg heb je ons de topstukken in de verschillende musea laten zien. Je leerde ons de verschillen in de hoogbouw te herkennen en tot slot konden we genieten van de geweldige installaties in “Storm King”. Je hebt ons een totaal ander New York laten zien dan wij kenden. Het met andere reisgenoten kunnen uitwisselen van ervaringen hebben wij als prettig ervaren."

"De reis naar New York 2018 vonden wij een zeer waardevolle ervaring door de wisselende onderwerpen die met grote zorgvuldigheid zijn uitgekozen. (...) De kunsthistorische studiereizen van Frans Henk Hoekstra zijn voor ons steeds een groot succes en zij vormen het sluitstuk van alle colleges die hij op de HOVO Amsterdam geeft."

ROME 2018
"Je hebt ons met vaste hand via je ‘pareltjes’, je ‘krenten uit de pap’, door die fascinerende stad geleid waardoor ik me veel minder bedolven voelde onder de duizenden lagen geschiedenis, en enorm heb genoten."

"Herkenbaar is het gevoel om niet met een groepsreis mee te willen gaan! Voor ons is de 8 daagse reis naar Rome van 13 t/m 20 januari 2018 met 25 deelnemers wederom een succes geweest. (...) De voorbereidingen van Frans Henk in de vorm van een college (vooraf aan de reis), een reader waarin het hele programma met de bijbehorende uitleg over de onderwerpen staat (met foto’s en plattegronden op Dropbox) geeft een goed kader aan de reis. (...) De deelnemers zijn tot nu toe bijzonder plezierig, ik heb het gevoel dat men elkaar respecteert."

VENETIË en BIËNNALE 2017
"...de Biënnale vond ik één groot avontuur, waarbij je, zonder jouw begeleiding, in zou verdwalen. Ik heb de reis ervaren als een  aanvulling op de leergangen, die ik bij je heb mogen volgen, een feest der herkenning, maar ook een stuk verdieping."

"Dit was onze derde keer in Venetië en ik dacht dat het een feest der herkenning zou worden. Het tegendeel bleek het geval. Er zat geen enkele dubbeling in en we werden dagelijks geconfronteerd met de meest verpletterende schoonheid. In de smalste straatjes, achter de meest onbeduidende gevels, wist jij schatten te ontdekken die ons de adem benamen."

"Steeds een bijzonder hoog nivo; perfect voorbereid; veel informatie; mooi overzicht, veel verbanden met andere kunst, op andere plekken. Fijn dat er al keuzes gemaakt zijn in de te bekijken werken."

"Venetië met de Biënnale was een feest voor ons. Het voorbereidende college op de VU en je zeer deskundige en plezierige begeleiding tijdens de reis, de fantastische ligging van het hotel, dichtbij alle bezienswaardigheden en het plezierige gezelschap, hebben deze reis voor ons onvergetelijk gemaakt."

" Wat je ziet en met aanvullende informatie van Frans Henk, is gewoon niet met woorden te omschrijven. Het plezierige van de dagelijkse bezichtingen was dat wij allemaal een kastje droegen met eigen "oortjes" en een bereik van 100 meter afstand van Frans Henk hadden. Daardoor kon er zachtjes worden gepraat, je kunt even doorlopen of juist achter blijven, je bent met de groep maar eigenlijk ook weer niet en er ontgaat je helemaal niets."

CHICAGO 2017
"Dank voor (...) de schitterende opzet, de balans tussen architectuur en beeldende kunst en vooral  de diepgang van het gehele reisprogramma. Ik heb in juni 2016 nog een soortgelijke reis naar New York (naam organisator weggelaten) gemaakt en ben onder de indruk geraakt van de passie en de grondige voorbereiding van jouw aanpak!"

"Inderdaad een groepsreis voor mensen die niet van groepsreizen houden. Samen als het moet of als dat praktisch is, en verder ga je maar je eigen gang. Je kunt je aansluiten bij een groepje of niet. De reis was zoals je de skeletbouw beschrijft: het skelet zorgt voor stevigheid en dan kun je met de gevel doen wat je wilt; zo strak of zo frivool als je wilt." 

"De Kunst- en Architectuurreis naar Chicago (...) hebben wij ervaren als overweldigend!"

"Door de goede voorbereidingen , d.w.z. een apart 3 uur durende college vooraf aan de reis en het maken van een zeer uitgebreide reader(...) waren vóór-, tijdens- en na de reis een goede leidraad om te begrijpen wat we te zien kregen en gezien hebben."

"De voor jou zo kenmerkende chronologische opbouw m.b.t. het maken van een keuze en de daarbij behorende achtergronden van de getoonde Kunst en Architectuur was ons bekend, maar voor heel veel medereizigers die jou niet als HOVO docent Kunstgeschiedenis kennen, was dit een verrassing en een verademing, ze waren allen enthousiast over jouw manier van doceren!" 

FLORENCE en AREZZO 2017
 "...we stonden dankzij jouw uitstekende timing er bovenop en hadden het geluk dat er zo weinig toeristen waren. Jouw kundige leiding heeft ons een prachtige indruk gegeven van een waanzinnige overdaad aan topkunst van de Renaissance."

"Arezzo, heel bijzonder; de combinatie van de werken van Piero della Francesca, het commentaar van Vasari op hem, en dan het huis van Vasari met  het hele decoratieprogramma van zijn hand."

LONDEN en ateliers HENRY MOORE 2016
"Geen deelnemer aan de cursussen, en (...) niet eerder deelgenomen aan kunstreizen van Frans Henk, (...) Door de selectie van de kunstvoorwerpen en de uitleg daarbij, was het zelfs voor mij heel boeiend en nooit teveel, en heel prettig om gericht naar de schilderijen, beelden, enz. te kijken. (...) Ook het contact onderling in de groep heb ik als prettig ervaren!"

"Ik had niets met Londen(...) Dat is nu een ander verhaal geworden. (...) Het was overweldigend. De halfzittende vrouw op de heuvel, tegen een mooie wolkenlucht (Henry Moore Foundation). Dat vergeet je nooit meer."

"Het was voor ons de eerste keer dat wij een reis met Frans Henk maakten (...) Het is heerlijk om onder de deskundige leiding van Frans Henk door de musea te dwalen en architectuur te bekijken. Zonder begeleiding word je overspoeld door het vele moois dat er te zien is. Nu word je op rustige en prettige manier langs de belangrijkste kunstwerken geleid en krijg je een enorm stuk kennis aangereikt."

FLORENCE en SIENA 2016
"Onze 10e reis met Frans Henk (ook wij houden niet van groepsreizen!), logerend in het klooster in de oude binnenstad van Florence, hadden wij het gevoel een week lang in de Renaissancetijd te leven. Jouw selectie van musea en kerken zorgde ervoor dat wij niet met informatie overvoerd werden, maar een prachtige kunstweek hebben beleefd."

VENETIË en BIËNNALE 2015
"Meesterlijk zoals je ons door alle top drukte loodste en op de juiste momenten van de dag de belichting wist te vinden om ons de meesterwerken te laten zien in al hun glorie (...) de snelle watertaxi die ons weer terug bracht naar het vliegveld, super geregeld." (reactie 2015)

" Ook was het heel fijn dat we gebruik konden maken van jouw prachtige audio-systeem. Zelfs op enige afstand konden we via de "oortjes" jou steeds goed verstaan, zonder anderen te storen."  (reactie 2015)

FLORENCE 2015
"...... fantastische reis die je georganiseerd hebt naar Florence. Het was voor mij de eerste keer dat ik met je mee ging, maar je had het echt geweldig voor elkaar: goed voorbereid, goed uitgevoerd, goed ingevoeld wanneer we een pauze nodig hadden en perfecte keuzes gemaakt om aan ons te laten zien. Inderdaad heel verstandig om niet alles te bekijken: je neemt het toch niet meer op. En wat heerlijk dat er geen rijen waren en dat we overal alleen waren!" (reactie 2015)

NEW YORK 
"New York, dazzling and sizzling! Frans Henk dompelt je op deskundige, enthousiasmerende wijze onder in kunst uit alle tijden en de bijzondere architectuur van Manhattan, van sporen van de oude Hollandse nederzetting rond Wall Street tot het nieuwe, deels nog in aanbouw zijnde World Trade Center, met duizelingwekkend uitzicht op Manhattan vanaf de 100ste verdieping in Tower 7. Een keur aan musea, hedendaagse kunst in de galerieën in SoHo en Chelsea: a feast for the eye! Een afwisselend programma en wat tijd ter eigen besteding zorgen voor een onvergetelijke reis.  (reactie 2015)

“We zagen op tegen de omvang van de groep en alles wat een groepsreis ingewikkeld maakt. Maar je hebt ons helemaal gewonnen: Het los/vaste verband,  je tempo , accent op zelfstandigheid en eigen verantwoordelijkheid maakten dat we dit kwijtraakten.”

CHICAGO 
“Ik heb zelden zo'n goed uitgebalanceerde reis meegemaakt (en dat zijn er veel geweest)"

"Geweldige, goed gedoceerde kennisoverdracht. Planning: de ene dag stadsbezoek; de andere een museum; pauzes inlassen. Zeer sociaal inzicht: ongelooflijk wat je opmerkte in de groep en wat je er vervolgens met die informatie deed.”

“ Jouw programmering en begeleiding heb ik voor 100% gewaardeerd. (...) Ik beschouw dat als een geschenk en dank je daarvoor nogmaals zeer hartelijk. Het wezen van dit geschenk is de opgave aan mijzelf, nl. het zelf zien, ervaren, overwegen en onthouden. Dat is zeer inspirerend...”

“…dit overtrof mijn stoutste verwachtingen. Hoe krijg je het toch iedere keer weer voor elkaar om over zoveel verschillende onderwerpen zo goed geínformeerd , maar ook steeds zo enthousiast te zijn."

" Deze reis heeft voor mij veel extra aspecten gebracht. Ik was altijd al zeer in architectuur geinteresseerd (woon ook in een modern huis) , maar nu kijk ik naar ieder gebouw met andere ogen. En daar geniet ik nu iedere keer weer van.”

MADRID TOLEDO
“Hoewel ik Spanje al aardig dacht te kennen, heb jij zoveel toegevoegd.”

“Ik  heb zelden zo'n  schitterende  studiereis meegemaakt.  De  architectuur,  de musea,  het paleis: het was een aaneenschakeling  van  verrassingen.  (...) Dat  jij een geboren  docent  bent,  wist ik al, maar dat je in staat bent  8 dagen lang  een mens  hevig  geboeid  te houden,  was een ontdekking.”

“ Het was een fantastische reis. Zoveel moois gezien en ook zo veel geleerd. Niet alleen wat betreft kijken en zien maar ook van het zijn met een groep. Voor mij zal het denk ik de reis blijven dat ik el Greco en Goya 'echt heb gezien'.”

“ Ik persoonlijk heb erg veel geleerd over de Spaanse schilderkunst, voor een gedeelte opfrissing natuurlijk, maar voor een groot gedeelte ook nieuw. (…) Ik moet zeggen dat je de ideale leider bent: je laat iedereen in zijn waarde, stopt wanneer je merkt dat het te veel wordt en hebt toch met iedereen het persoonlijke contact dat hij of zijn nodig heeft.”

ROME 
“.....geweldige reis naar mijn lievelingsstad Rome. Het meeste had ik al eens gezien, maar dat ondervond ik eerder als een voordeel dan een nadeel, want zo kon ik me beter concentreren op de verdieping die jij door je geweldige voorbereiding, kennis en presentatie leverde.”

“Ik heb beter leren kijken daardoor en geniet dus meer van de kunst die ik onder ogen krijg.”

“We waren al vaker in Rome maar deze reis heeft ons de stad door weer nieuwe ogen laten zien."

"....een perfecte opbouw en afwisseling, met zorg en aandacht voor de groep medereizigers met wie we ‘s avonds moe, maar zeer voldaan aten en praten en genoten van de zomer."

"Rome, de  stad die mijn man en ik al meerdere malen bezocht hebben, blijft ons fascineren (...) Maar wat blijft het moeilijk om (...) in  die bruisende  stad waar iedere kerk je uitnodigt om naar binnen te gaan. En toen gingen we mee met de groepsreis van Frans Henk naar Rome. We leerden kijken: naar de heuvels, de dalen, de Tiber, de toegangspoorten en de stadmuren. De stad kreeg structuur, je voelde je een beetje “thuis”. In 8 dagen voerde Frans Henk ons door die 3000 jaren geschiedenis, van de Kelten tot de Barok. (...) We werden overweldigd door vakmanschap, ruimtelijkheid, grootte, en ontroerd door kleine details."

Terug naar het reisprogramma