Hoekstra

Reizen algemeen

Deze website wordt vernieuwd. Voor de meest actuele informatie kunt u zich aanmelden voor de nieuwsbrief.

Terug naar het reisprogramma

Reisvoorwaarden
Op deze pagina vindt u algemene informatie over de reizen. De reisvoorwaarden staan vermeld bij iedere reisbeschrijving. 

Een ander ´soort´ kunstreizen.
Er zijn veel georganiseerde kunst- en cultuurreizen. Met Frans Henk Hoekstra gaat u op stap met een kunsthistoricus. Ieder programma bestaat uit schilderkunst, beeldhouwkunst en architectuur van de antieke oudheid tot heden. De reizen hebben het karakter van studiereizen: veel zien, maar wel gedoseerd én er wordt gedoceerd.

Frans Henk Hoekstra organiseert vanaf 1998 achtdaagse studiereizen naar New York, Berlijn, Londen, Rome, Madrid/Toledo, Venetië én Chicago (3 of 4 reizen per jaar). De programma’s zijn zeker ook bedoeld voor diegenen die een stad al eerder bezocht hebben. Goed voorbereid op pad, met een groep van maximaal 25 geïnteresseerde, ‘gelijkgestemde’ mensen.

“Ik hou niet van groepsreizen”
De reizen kenmerken zich door een grote zelfstandigheid van de deelnemers. Veel mensen geven aan nooit met een groep te willen reizen, maar juist deze opzet van reizen wel te waarderen: u volgt alleen gezamenlijk een programma. Uiteraard kunt u tijdens het programma aan- of afhaken. Er zijn verder géén gezamenlijke activiteiten als lunches of diners. Sommige deelnemers vinden het prettig buiten het programma alleen te zijn, anderen spreken af om bijvoorbeeld gezamenlijk te eten. Er zijn geen onaangekondigde extra excursies (avondprogramma) waar u voor moet bijbetalen.

Het programma begint meestal in de hal van een museum of gebouw. U dient over een goede conditie te beschikken. Deze opzet van reizen vereist dat u per dag behoorlijke afstanden loopt en veel moet staan.

Sfeer, deelnemers
Deelnemers hebben soms (enige) kennis van de cultuur- en kunstgeschiedenis. Maar, niet gehinderd door kennis van de kunstgeschiedenis kan ook verfrissend zijn. Ieder kijkt (anders) vanuit zijn/haar vakgebied of interesse. Dat maakt het reizen in een groep wél aantrekkelijk. Samen zie en ontdek je meer! De grootte van de groep is maximaal 25. Dus geen bussen met 50 mensen, hoe aantrekkelijk dit ook is, kostentechnisch gezien.

Programma
De kunst is niet om in een stad vol musea en gebouwen veel te zien. Opzet van elk programma is om op een gedegen en prettige manier te kijken naar een selectie van kunstwerken, gebouwen en monumenten.
In elke studiereis wordt zo mogelijk aandacht besteed aan kunst uit verschillende tijdsperioden: van klassieke beeldhouwkunst tot hedendaagse architectuur, van Renaissance schilderkunst tot eigentijdse avant-garde. Dat maakt deze programma's zo bijzonder. In Venetië bekijken we Bellini, maar we bestuderen ook de ideeën van de curator van de Biënnale. Objecten worden in een kunst- en cultuurhistorisch kader geplaatst. Daarnaast wordt - afhankelijk van het onderwerp - ingegaan op de historie, filosofie, religie, etc. Architectuurwandelingen worden afgewisseld met museumbezoek. Er zijn altijd vrije dagdelen ingepland.

Museumbezoek
In een museum zijn honderden, duizenden objecten te zien. Voordat een bezoeker in een museum wegwijs is, zit het hoofd vol en moet het kijken en genieten van kunst vaak nog beginnen. 

Frans Henk Hoekstra selecteert voor u kunstwerken. In de grote musea krijgt u meerdere rondleidingen aangeboden. Zo kan één hele dag in het programma zijn gereserveerd voor één museumbezoek en kan de groep in eigen tempo bepalen om een aantal objecten, afdelingen te bekijken. Informatie wordt afgewisseld met zelf kijken: u wordt niet door een museum langs wat hoogtepunten gejaagd. Daarnaast krijgt u een inleiding over de opbouw en geschiedenis van de collectie. Door zorgvuldige selectie vooraf voorkomen we (deels?) museummoeheid en maakt u toch uitgebreid kennis met veel belangrijke, grote museale collecties in de stad. 

Kosten
Bij elke reis staat beschreven wat wel en wat niet in de reissom is inbegrepen. Meestal is in de reissom opgenomen: 8daags programma, de vlucht, transfer vliegveld-hotel, het verblijf (7 overnachtingen), alle belastingen, alle entrees voor musea en gebouwen, alle eventuele toeslagen die betaald moeten worden om rond te leiden in musea in het buitenland, eventuele extra kosten om een gebouw te bezoeken of een particuliere kunstcollectie, reader met programmabeschrijving, kosten bijeenkomst vooraf. Kijk bij de reisbeschrijving voor precieze gegevens.

Betaling reissom
Kosten voor hotel en vliegticket moeten door Frans Henk Hoekstra al vrij snel na de aankondiging van een reis worden (aan)betaald zodra bekend is dat de reis doorgaat. Om die reden wordt u in de bevestigingsbrief van deelname aan de reis gevraagd om 50 % van de reissom te betalen. In deze brief wordt ook de datum genoemd voor de restbetaling van de reissom.

Annuleren
Bij iedere reis staan de annuleringsregels beschreven, lees deze svp goed door.

Bijeenkomst vooraf
Bij elk programma hoort een bijeenkomst vooraf in Amsterdam. U maakt kennis met de groep tijdens een uitgebreid hoorcollege over de geschiedenis van de stad. Daarnaast worden tal van praktische zaken besproken, krijgt u een toelichting op het kunsthistorische programma én ontvangt u een reader/artikelen.

Reisduur
Studiereizen duren 8 dagen (New York en Chicago 9). U verblijft meer dan een week in de stad zelf. Dit betekent dat een week New York ook echt betekent dat u een week in de stad verblijft (7 nachten in de stad).

Reis en vliegtijden
Vluchten vinden plaats op gunstige tijden, op beide reisdagen is daardoor een programma in de stad nog mogelijk.

Hotel
Het hotel ligt altijd centraal in de stad en is goed bereikbaar. Mocht u liever in een ander (bv. luxer) hotel overnachten dan is dat onder voorwaarden mogelijk (zie onder).

Zelf reis of verblijf regelen/vliegtickets met gewijzigde vliegtijden

Indien u liever reis en/of verblijf regelt, is dat onder speciale reisvoorwaarden mogelijk. 

Frans Henk Hoekstra reserveert voor de groep vluchten/hotels die vaak snel zijn volgeboekt (gunstige vliegtijden voor programma, centrale ligging hotel). Bij zelf regelen van reis en/of verblijf worden de voor u gereserveerde vliegticket(s)/hotelkamer(s) van de groepsreservering afgehaald (en uiteraard in mindering gebracht op uw reissom). Als u de reis annuleert, kan het dus zijn dat er geen vliegticket/kamer meer beschikbaar is, zoals geboekt voor de groep. Iemand op een eventuele wachtlijst zou uw plaats dan niet kunnen overnemen. Om die reden gelden bij het zelf regelen van reis en/of verblijf altijd 100 % annuleringskosten indien u moet annuleren. Dit geldt ook voor vliegtickets met gewijzigde vliegtijden op uw verzoek.

Indien u een vliegticket heeft met afwijkende vliegtijden (t.o.v. de groep) bent u zelf verantwoordelijk voor het inchecken op de heen- en terugreis. Bij eventuele vragen moet u zelf contact opnemen met het reisbureau en/of vliegmaatschappij. Frans Henk Hoekstra is hier niet voor verantwoordelijk.

Eenpersoonskamer
Eenpersoonskamers zijn vaak beperkt beschikbaar. Indien u als alleengaande wel een tweepersoonskamer wilt delen (twee gescheiden bedden) kunt u dit aangeven. Indien u een tweepersoonskamer deelt kan het voorkomen dat de andere persoon moet annuleren. Dit betekent dat -indien niemand deze plaats kan/wil innemen- u rekening dient te houden met betaling van deze toeslag. 

Terug naar het reisprogramma

Lees reacties van deelnemers