5 dagen Biënnale Venetië 2024

Frans Henk Hoekstra organiseert sinds 2013 Biënnale-reizen naar Venetië. De Biënnale in Venetië is dé internationale kunsttentoonstelling die beeldbepalend is voor musea en verzamelaars wereldwijd. In 2024 vindt de 60e editie plaats o.l.v. Adriano Pedrosa. Frans Henk Hoekstra organiseert in 2024 een 5-daags programma in Venetië. Voor iedereen die niet oeverloos wil rondlopen en verdrinken in het gigantische aanbod aan tentoonstellingen.

Wanneer?
Dit programma wordt aangeboden in september (zo mogelijk ook eerder, afhankelijk van de voorbereiding). Het programma bestaat uit een vooraf gemaakte selectie van tentoonstellingen en presentaties in en om de Biënnale. Wie weet te ontsnappen aan de toeristische valkuilen ontdekt hoe de oude stad een fascinerend decor vormt voor hedendaagse kunst. 

Praktisch:

 • Er zijn i.i.g. twee groepsreizen gepland inclusief verblijf in Venetië (na het Filmfestival vanwege de drukte in de stad):
  Maandag 9 september -  vrijdag 13 september 2024 

  Zaterdag 14 september - woensdag 18 september 2024 
 • Verblijf met ontbijt in Venetië (4 nachten) op een zeer centraal gelegen plek in de stad. 
 • U kunt bij deze reizen (9 - 13 of 14 - 18 september) desgewenst uw eigen verblijf regelen, u betaalt in dat geval alleen voor het programma.
 • Reissom is altijd inclusief alle entreegelden en belastingen. 
 • Frans Henk Hoekstra maakt gebruik van een geluidssysteem: Frans Henk Hoekstra spreekt via een microfoon, u ontvangt het geluid via een koptelefoon/oortje. Dit betekent dat u de rondleidingen op grotere afstand goed kunt volgen. We hoeven niet als groep boven op elkaar te staan.
 • U regelt zelf uw reis, mogelijk komt er een aanbod via een reisbureau waarmee Frans Henk Hoekstra samenwerkt.
 • Na 18 september (zo mogelijk ook eerder) zal Frans Henk Hoekstra dit programma ook aanbieden waarbij u zelf uw eigen verblijf in de stad regelt.
 • Inschrijving start februari/maart 2024.

Programma

 • U volgt een 5-daags kunsthistorisch programma met niet alleen de Biënnale maar ook andere belangrijke tentoonstellingen in musea in Venetië (afhankelijk van tentoonstellingsprogramma).
 • U ontvangt een uitgebreide programmabeschrijving met namen van kunstenaars en tentoonstellingen.

De inschrijving voor deze reizen is nog niet gestart. Indien u zich aanmeldt voor de nieuwsbrief bent u als eerste op de hoogte. Bekijk de foto's van eerder Biënnale-reizen o.l.v. Frans Henk Hoekstra.

Reactie van deelnemers:
"...de Biënnale vond ik één groot avontuur, waarbij je, zonder jouw begeleiding, in zou verdwalen. Ik heb de reis ervaren als een  aanvulling op de leergangen, die ik bij je heb mogen volgen, een feest der herkenning, maar ook een stuk verdieping.

"Naar de Biënnale in Venetië gaan met Frans Henk Hoekstra is een ware belevenis. (...) Het is een reis met een groep maar zonder het gevoel in een groepsreis te zitten. Grote mate van eigen verantwoordelijkheid en veel ruimte voor jezelf zorgen voor voldoende afwisseling. Maar zonder de begeleiding van Frans Henk zou ik minder dan de helft hebben gezien en veel toelichting hebben gemist. De Biënnale van 2022 was een echt feest om te bekijken. Het is een soort reis in het anders denken waar ik met volle teugen van heb genoten."

"De leiding die je geeft blijft altijd respectueus naar iedereen toe . Wie onderlegd is in kunstgeschiedenis leert ongetwijfeld wat nieuws , wie er minder mee te maken heeft gehad hoeft zich geen moment geïntimideerd te voelen. Het gaat er telkens om dat we leren kijken naar kunst, dat je helpt door de werken te plaatsen in een relevante context. Interpretaties worden allicht uitgelokt wanneer we naar kunst kijken; je laat dan wel zien wat uit bronnen onderbouwd kan worden."