Florence en Arezzo

Met Giorgio Vasari als 'gids' bekijken en bestuderen we de schilder-, beeldhouwkunst en architectuur in Florence (periode ca. 1300 -1550). In dit kunsthistorische programma staat de vraag centraal hoe Vasari in zijn tijd (midden 16e eeuw) keek naar de kunstwerken en of/hoe wij dat nu nog kunnen zien.

We bekijken werk van Brunelleschi (Dom, San Lorenzo, Santo Spirito), Ghiberti (Dommuseum, Baptisterium), Donatello (Bargello), Michelangelo (David, Medicikapel, Crucifix, Architectuurmodel), Rafaël (Palazzo Pitti), Botticelli, Filippo Lippi (Uffizi), Andrea della Robbia (Ospedale degli Innocenti). Ook onbekendere (?) kunstenaars als Andrea del Castagno, Benozzo Gozzoli en Benedetto da Maiano komen aan bod.

Musea
U wordt rondgeleid in de grote collecties van het Uffizi, Palazzo Vecchio en het Palazzo Pitti.

Fresco's
Bijzondere aandacht krijgen de verschillende fresco's die we in detail zullen bekijken en bespreken, w.o. de fresco's in de Santa Croce (Giotto, Agnolo Gaddi, Giovanni da Milano), Brancaccikapel (Masaccio), San Marco (Fra Angelico), Santa Maria Novella (Ghirlandaio) en in Arezzo in de San Francesco (Piero della Francesca).

Arezzo
Arezzo bezoeken we één dag. We bekijken niet alleen de fresco's van Piero della Francesca (San Francesco, Legende van het Kruis), maar ook verschillende andere gebouwen in deze stad. Daarnaast bekijken we architectuur van Vasari en bezoeken wij zijn woonhuis.

100 JoostenDavid

102 CelliniGeJoosten

 

Praktische zaken

  • Inleidend hoorcollege over de stadsgeschiedenis van Florence en een toelichting op het kunsthistorisch programma
  • Reader met uitgebreid overzicht van het kunsthistorisch programma (namen, jaartallen, schema's en overzichten)
  • Vlucht met KLM
  • We verblijven in het historische hart van Florence, op een bijzondere plek. Het gebouw is een 15e eeuws kloosterhuis gebouwd in opdracht van de Medici.
    Frans Henk Hoekstra maakt bij deze reis gebruik van een geluidssysteem. U hoort het geluid via een oortje/koptelefoon. Interactie is mogelijk. We hoeven als groep niet bij elkaar te staan, u kunt de rondleiding op afstand goed volgen.
  • Deze reis in een aantal keren in januari aangeboden om het intensieve kunsthistorische programma zo goed mogelijk uit te kunnen voeren (i.v.m. drukte in andere seizoenen). Het programma is zo opgebouwd dat we soms vroeg beginnen (08.30 uur). Doordat het hotel centraal gelegen is kunnen we op sommige dagen tijdens de dag terugkeren naar/pauzeren in het hotel.

Frans Henk Hoekstra organiseert reizen naar Florence vanaf 2015. Enkele reacties van deelnemers:

 "...we stonden dankzij jouw uitstekende timing er bovenop en hadden het geluk dat er zo weinig toeristen waren. Jouw kundige leiding heeft ons een prachtige indruk gegeven van een waanzinnige overdaad aan topkunst van de Renaissance."

"Arezzo, heel bijzonder; de combinatie van de werken van Piero della Francesca, het commentaar van Vasari op hem, en dan het huis van Vasari met  het hele decoratieprogramma van zijn hand."

"Jouw selectie van musea en kerken zorgde ervoor dat wij niet met informatie overvoerd werden, maar een prachtige kunstweek hebben beleefd.

"...... fantastische reis die je georganiseerd hebt naar Florence. Het was voor mij de eerste keer dat ik met je mee ging, maar je had het echt geweldig voor elkaar: goed voorbereid, goed uitgevoerd, goed ingevoeld wanneer we een pauze nodig hadden en perfecte keuzes gemaakt om aan ons te laten zien. Inderdaad heel verstandig om niet alles te bekijken: je neemt het toch niet meer op. En wat heerlijk dat er geen rijen waren en dat we overal alleen waren!"