Venetië

Venetië lijkt te kampen met een imagoprobleem: overvol met toeristen en één groot atractiepark. Wie niet weet waar hij/zij het zoeken moet en slechts oppervlakkig de stad bekijkt zal dit wellicht beamen. Voor mij is Venetië één van de mooiste steden die ik ken, dat wil ik u graag laten zien. Dat betekent dat we zoveel mogelijk proberen toeristische valkuilen te vermijden en de schoonheid van de stad in alle rust kunnen ervaren.

In deze studiereis besteden we aandacht aan zowel de oude als de hedendaagse kunst in Venetië. Het programma van acht dagen bestaat uit stadswandelingen, het bezoeken van kerken, gebouwen en musea.

Oude kunst
In kerken als de Santa Maria Gloriosa dei Frari zien we bekende en onbekende schilderijen van Giovanni Bellini en Titiaan. De kerken van Palladio vormen een brug tussen Renaissance en Barok. We bezoeken de Scuola Grande di San Rocco voor het werk van Tintoretto. In de Galleria dell’Accademia krijgt u een uitgebreide rondleiding over de venetiaanse schilderkunst van ca. 1300-1700.

Moderne en hedendaagse kunst
Maar ook de moderne en hedendaagse kunst komt aan bod: in het Peggy Guggenheim museum zien we één van de meest belangrijke collecties moderne klassieke kunst: van Picasso tot Pollock, van Mondriaan tot Magritte. In het Punta della Dogana zien we een indrukwekkende verzameling hedendaagse kunst. Daarnaast bezoeken we ook het Palazzo Grassi met een verzameling hedendaagse kunst. Nog actueler wordt het in twee van de acht dagen die in het teken staan van de Biënnale.

 

Programma

Musea 

 • Accademia
  Venetiaanse schilderkunst van ca. 1300 - 1700
  Jeroen Bosch
 • Punta della Dogana 
  Hedendaagse beeldende kunst
 • Peggy Guggenheim Museum
  Kunst van de 20e eeuw: Surrealisme en Jackson Pollock
 • Palazzo Grassi
  Hedendaagse kunst
 • Ca'Pesaro
  Museum voor de 20e eeuwse kunst: Rosso, Rodin, Klimt, De Chirico

Architectuur

 • Wandelingen: geschiedenis van Venetië
 • Bezoeken van kerken (Palladio, Bellini, Tiepolo)
 • Ontwikkelingsgeschiedenis stadspaleizen Canal Grande

 

000 sm salute

 

 

Praktische zaken

 • Hoorcollege stadsgeschiedneis Venetië voorafgaand aan de reis
 • Vlucht per KLM
 • U verblijft ruim een week in hart van de stad.
 • Het intensieve programma van 8 dagen betekent veel lopen en staan (iedere dag veel bruggen en trappen). Deelname aan het programma vereist dus een goede conditie. Uiteraard kunt u elk moment in- en afhaken en terug naar het hotel.

 

Frans Henk Hoekstra organiseert vanaf 2013 reizen naar Venetië. Reacties van deelnemers:

"Meesterlijk zoals je ons door alle top drukte loodste en op de juiste momenten van de dag de belichting wist te vinden om ons de meesterwerken te laten zien in al hun glorie."

"Steeds een bijzonder hoog nivo; perfect voorbereid; veel informatie; mooi overzicht, veel verbanden met andere kunst, op andere plekken. Fijn dat er al keuzes gemaakt zijn in de te bekijken werken."

"Dit was onze derde keer in Venetië en ik dacht dat het een feest der herkenning zou worden. Het tegendeel bleek het geval. Er zat geen enkele dubbeling in en we werden dagelijks geconfronteerd met de meest verpletterende schoonheid. In de smalste straatjes, achter de meest onbeduidende gevels, wist jij schatten te ontdekken die ons de adem benamen."