Reizen met Frans Henk Hoekstra

Bijzondere kunstreizen
Er zijn veel georganiseerde kunst- en cultuurreizen. Met Frans Henk Hoekstra gaat u op stap met een kunsthistoricus met een beeldende achtergrond. Sinds 1998 organiseert hij meerdaagse reizen naar o.a. New York, Berlijn, Londen, Rome, Madrid/Toledo, Venetië én Chicago.  Ieder programma bestaat uit schilderkunst, beeldhouwkunst en architectuur. De reizen hebben het karakter van studiereizen op academisch niveau: veel zien, maar wel gedoseerd én er wordt gedoceerd. 
Het is geen kunst om zelf -eventueel met een reisgids of app- in een stad vol musea en gebouwen veel te zien, Maar hoe voorkomt u alleen langs voorgeprogrammeerde highlights te lopen? Frans Henk Hoekstra maakt voor deze programma's een bijzondere selectie van kunstwerken, gebouwen en monumenten. In elke studiereis wordt zo mogelijk aandacht besteed aan kunst uit verschillende tijdsperioden: van klassieke beeldhouwkunst tot hedendaagse architectuur, van schilderkunst uit de Renaissance tot eigentijdse avant-garde. In Venetië bekijken we oude altaarstukken van Bellini, maar we bestuderen ook de ideeën van de curator van de Biënnale met hedendaagse kunst. Museumbezoek wordt afgewisseld met architectuurwandelingen door de stad. Er zijn altijd vrije dagdelen ingepland. 

Deelnemer aan reis naar Londen:
"Het was voor ons de eerste keer dat wij een reis met Frans Henk maakten (...) Het is heerlijk om onder de deskundige leiding van Frans Henk door de musea te dwalen en architectuur te bekijken. Zonder begeleiding word je overspoeld..." 

Deelnemers, groep
Deelnemers hebben soms (enige) kennis van de cultuur- en kunstgeschiedenis. Maar, dit is zeker geen voorwaarde. Iedereen kijkt (anders) vanuit zijn/haar vakgebied of interesse. Dat maakt het reizen in een groep wél aantrekkelijk. Samen zie en ontdek je meer.
Een groep bestaat maximaal uit 25 mensen, dus geen bussen met 50 mensen. De programma’s zijn zeker ook bedoeld voor diegenen die een stad of de musea al eerder bezocht hebben.

“Ik hou niet van groepsreizen”
De reizen kenmerken zich door een grote zelfstandigheid van de deelnemers. Veel mensen geven aan nooit met een groep te willen reizen, maar juist deze opzet van reizen wel te waarderen: u volgt alleen gezamenlijk een programma. U kunt tijdens het programma altijd aan- of afhaken. Er zijn géén gezamenlijke lunches of diners. Sommige deelnemers vinden het prettig buiten het programma alleen te zijn, anderen spreken af om bijvoorbeeld gezamenlijk te eten. Er is geen programma in de avonden met extra activiteiten waar u voor moet bijbetalen. 

Deelnemer aan reis naar New York:
“We zagen op tegen de omvang van de groep en alles wat een groepsreis ingewikkeld maakt. Maar je hebt ons helemaal gewonnen: Het los/vaste verband,  je tempo, accent op zelfstandigheid en eigen verantwoordelijkheid maakten dat we dit kwijtraakten.”

"Van een enkele andere groepsreis weet ik dat sommige mensen dominant aanwezig kunnen zijn op een storende manier. Daar zou in dit programma onder jouw leiding geen ruimte voor zijn."

Deelnemer aan reis naar Florence:
"Onze 10e reis met Frans Henk (ook wij houden niet van groepsreizen!), logerend in het klooster in de oude binnenstad van Florence, hadden wij het gevoel een week lang in de Renaissancetijd te leven."

Deelnemer aan reis naar Chicago:
"Inderdaad een groepsreis voor mensen die niet van groepsreizen houden. Samen als het moet of als dat praktisch is, en verder ga je maar je eigen gang. Je kunt je aansluiten bij een groepje of niet. De reis was zoals je de skeletbouw beschrijft: het skelet zorgt voor stevigheid en dan kun je met de gevel doen wat je wilt; zo strak of zo frivool als je wilt." 

"Het plezierige van de dagelijkse bezichtingen was dat wij allemaal een kastje droegen met eigen 'oortjes' en een bereik van 100 meter afstand van Frans Henk hadden. Daardoor kon er zachtjes worden gepraat, je kunt even doorlopen of juist achter blijven, je bent met de groep maar eigenlijk ook weer niet en er ontgaat je helemaal niets."

 I Shan 2019 Venetie