Online Museumreizen 2021

In januari en mei 2021 heeft Frans Henk Hoekstra twee online Museumreizen georganiseerd. Sinds 1998 reist Frans Henk Hoekstra met groepen naar kunstmusea in Europa en New York en Chicago. Vanaf 2021 kunt u ook online mee op een virtuele ontdekkingstocht naar de grote kunstmusea vanuit uw huis (of waar dan ook). Neem deel aan een thematische kunsthistorische rondleiding; een gevarieerd programma met onderwerpen uit de Klassieke Oudheid tot en met de hedendaagse kunst. Wellicht een eerste kennismaking met een museum, of een vertrouwd en hernieuwd weerzien.

Online Museumreis I en II
Op websites van musea staan veel afbeeldingen en korte beschrijvingen van kunstwerken in de collectie. De online rondleidingen van Frans Henk Hoekstra bieden inhoudelijke verdieping aan de hand van een select aantal werken. Het gaat dus niet om een algemene rondleiding met wat hoogtepunten en voorgeprogrammeerde highlights. Ook onbekende kunstenaars en kunstwerken komen aan bod.
Per museum wordt een korte inleiding gegeven over de totstandkoming van de collectie. De bijeenkomsten zijn live. Vragen stellen is mogelijk.

Gemist?
Deze online Museumreizen worden in de toekomst weer aangeboden en uitgebreid. Iedereen die zich inschrijft voor de nieuwsbrief is als eerste op de hoogte.

Programma online Museumreis I: 4 musea

1. The Frick Collection, New York

Thema: Lijn versus kleur in 600 jaar Europese kunst in een Amerikaanse villa
Schilderkunst van Duccio, Van Eyck, Bellini, Titiaan, Rembrandt, Vermeer, Fragonard, Whistler

2. Museo Thyssen-Bornemisza, Madrid

Thema: Het vlak in de 20e eeuwse schilderkunst.
Kunst van Max Weber, El Lissitzky, Georgia O'Keeffe, Jackson Pollock, Liubov Popova, Clyfford Still e.v.a.

3. The British Museum, Londen

Thema: De mens en de goden, de goden en de mens
Beeldhouwkunst uit de Klassieke Oudheid: Assyrische reliëfs van Assurnasirpal, (Nimrud) en Assurbanipal (Nineveh), Klassieke beeldhouwkunst van Phidias voor het Parthenon (Athene) en Skopas (Halikarnassus)

4. Gemäldegalerie, Berlijn

Thema: Een dagelijkse én religieuze werkelijkheid in de Vroeg Nederlandse en Duitse kunst. Schilderijen van Geertgen tot Sint Jans, Ouwater, Bouts, Van der Weyden, Van der Goes, Altdorfer, Dürer, Cranach, Holbein

 

Reacties van deelnemers:
Het was elke keer weer een feestje. En door het inzoomen heb ik alles veel beter kunnen zien dan ik ooit in werkelijkheid zou kunnen zien. Fysiek zou ik die reizen niet meer aan kunnen, daarom is online ook een geweldig middel.

Hartelijk dank voor de boeiende colleges. Ik vond het een heel leuk idee en het ging allemaal perfect, technisch gezien. Ik volg meer colleges, maar jij steekt er wel bovenuit!

Ook al zouden we liever met je op reis gaan, dit is second best!

Programma online Museumreis II: 4 musea

1. The Metropolitan Museum of Art, New York

Thema: Is There an American Art?
Een geschiedenis van de "oude" Amerikaanse schilderkunst 1700 - 1930. Wat gebeurde er in de schilderkunst in Amerika voorafgaand aan het werk van Pollock en Newman?
The American Wing: Schilderkunst van Hathaway, Copley, Bingham, Cole, Leutze, Homer, Sargent, Whistler, Cassatt, Weber, Hartley, Davis, Demuth, Hopper, Sheeler, Benton, e.v.a.

2. Musei Vaticani, Rome

Thema: De paus als opdrachtgever 1440 - 1530: een veranderend wereldbeeld: Fra Angelico, Rafaël en Michelangelo
Het Vaticaan herbergt één van de grootste museale complexen ter wereld. Welke kerkpolitieke boodschappen herkennen we in de fresco's in het Vaticaan? En hoe weten we dat? We bekijken tot in de kleinste details en zonder massatoerisme (!) de complexe schilderingen in de Capella Nicola V (Fra Angelico), de Stanze (Rafaël) en de Capella Sistina Michelangelo).

3. Musée d'Orsay, Parijs

Thema: Beeldhouwkunst van de negentiende en vroeg twintigste eeuw
In deze rondleiding richten we ons in eerste instantie op de beeldhouwwerken van Cordier, Cavelier, Carpeaux, Gérôme, Renoir, Degas, Gauguin, Bourdelle, Claudel, Rodin en Maillol. Tijdens de rondleiding zal hier en daar een verbinding worden gemaakt naar de beroemde collectie schilderkunst (Manet, Couture) van dit museum voor de negentiende eeuwse kunst.

4. Museum Ludwig, Keulen

Thema: Beeldende kunst versus werkelijkheid in de twintigste eeuw
Sterke punten in de collectie van dit museum zijn het Expressionisme, Surrealisme en Pop Art. Aan de hand van een selectie van werken bekijken we hoe kunstenaars in de twintigste eeuw de werkelijkheid en de veranderende maatschappij tot onderwerp van de beeldende kunst maken.

 

 

Hoe werkt het?
U heeft een laptop/pc/tablet nodig. Deelname gebeurt via (een door mij betaalde versie van) Zoom. U hoeft zelf geen betaalde versie van Zoom aan te schaffen. U ontvangt een link en passcode waarmee u direct kunt inloggen met uw tablet of laptop. Na aanmelding komt u in de waitingroom (beveiliging) om vervolgens toegelaten te worden tot dit online hoorcollege. Er zal gelegenheid zijn om e.e.a. goed te oefenen qua geluid en beeld. Na uw aanmelding volgen verdere uitgebreide instructies.

Live
De bijeenkomsten zijn online, maar wel live. U kijkt dus niet naar een opname van een lezing of documentaire die u op elk tijdstip kunt bekijken. Vragen stellen en interactie is mogelijk. Ca. 30 minuten voorafgaand aan iedere rondleiding kunt u al inloggen, om eventueel kennis te maken met medecursisten, voor vragen of eventuele technische zaken (geluid, beeld, etc.). Uiteraard kunt u ook gewoon inloggen op aanvangstijd, maar kom alstublieft op tijd.